Fowler 7HNP Road Locomotive

Ketel

Bij Dordt in stoom stond de Endeavour in volle glorie; een indrukwekkende machine. Straatlocomotieven, als de Endeavour, werden vooral gebouwd voor het trekken van zware lasten over de weg en waren fors gebouwd met extra dikke assen en tandwielen en zeer grote achterwielen met rubber bekleding. Ze hadden compound twee cilinder stoommachines en een buiktank om de aktieradius te vergroten. De Fowler, waarvan ik een model ga beschrijven, had een vermogen van 7 NHP, wat inhield dat hij zo=n 70 bhp ontwikkelde. Het gewicht van de echte machine was 17 ton en een gemiddelde te trekken lading woog ongeveer 40 ton. De gebruikers van deze machines waren meestal wegtransport firma=s en natuurlijk kermismensen, die de trekkers tot showmachines ombouwden.

De trekker in 2" schaal wordt 943 mm. lang, 400 mm. breed, 615 mm. hoog en gaat ongeveer 60 kg wegen. De achterwielen krijgen een diameter van 346 mm. en de voorwielen 235 mm. Het vliegwiel wordt rond 230 mm.

Alexander Heijnsdijk; de tekenaar en bouwer van het model dat ik ook ga bouwen.

Wielen

Samenstellingen

50 jarig jubileum

Stoomwalsenclub Nederland

29 juni 2019

Het laatste weekend van juni was het zover: het 50 jarig verjaardagsfeest van de Stoomwalsenclub in Drachtstercompagnie. Vrijdag kwamen de meeste deelnemers met of zonder stoommachine aan op het terrein van Chris Bosma. Met geduldig schuiven en passen vond iedereen een plekje waarna genietend van het mooie weer gezellig kon worden bijgepraat.

Het zal rond twaalf uur zijn als de stoet fluitend in beweging komt. Bijna alle machines rijden mee in de roadrun. Een prachtig gezicht, al deze machines, groot en klein. De locaties was de Drachtstercompagnie. Beslist geen verkeerde keuze: de rit gaat door een prachtig afwisselend landschap. Mensen komen naar buiten om een kijkje te nemen; dat zien ze ook niet iedere dag!